65.000 foto's
Heb jij er meer of minder van je kind? Wanneer je 10 foto's per dag van je kind neemt tot zijn of haar 18e verjaardag, ben je zo'n 65.000 foto's verder. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ook wel een beetje onoverzichtelijk.
Hoe sla jij je foto's op? Of is dit inmiddels een grote berg? Zie je op tegen het maken van een fotoalbum, omdat je al uren bezig bent met het uitzoeken van de foto's? Laat mij jou een klein beetje op weg helpen!
Structuur PLEASE!
Bij mijn eerste dochter begon ik enthousiast met een mapje met haar naam op onze harde schijf. In het mapje kreeg iedere levensmaand een submap 'Laurie 1 maand', 'Laurie 2 maanden' etc.
Tja, eerste kind hé :). Dit was natuurlijk geen bruikbaar systeem voor de komende 18 jaar en twee kinderen verder. En naast foto's van mijn kinderen, kwam er ook nog weleens een ander foto onderwerp voorbij. Tijd voor een nieuw systeem dus!
JAAR > Maand, jaar
Al járen werk ik met dit systeem. En sinds die tijd kan ik iedere foto terugvinden die ik wil. Ieder jaar komt er een nieuw mapje met het jaartal op mijn harde schijf. Dit geldt in mijn geval vooral voor mijn foto's die ik maak met mijn camera. Maar dit kan uiteraard net zo goed met je telefoon foto's.
In de hoofdmap met jaartal '2023' komen vervolgens per maand/activiteit een submap. Wanneer ik mijn foto's inlaad, maak ik direct een map aan beginnend de maand (01 = januari, 02 = februari etc.), gevolgd door het jaartal en een korte beschrijving wat er terug te vinden is in de map.
Door te beginnen met een 0 voor de maanden met een enkel cijfer, zullen de mapjes altijd op goede volgorde staan. Kortom; overzicht!
Fotografeer je voornamelijk met je telefoon? Prik een vast moment (1e dag van de nieuwe maand) om de maand ervoor in te laden. En deel de foto's op in categorieën. Neem gelijk te tijd om die overbodige foto's te wissen (maar daarover meer in een nieuw blog).
HARDE SCHIJF... OF CLOUD
Laat ik beginnen met de grootste blunder uit mijn carrière als fotograaf. Foto's van een bruiloft die 'kwijt' raakte door een gecrashte harde schijf. Een minimale val en alles was foetsie. Beginnersfout! Eens maar nóóit meer.
Gelukkig was daar Stellar. Een bedrijf dat in de meest bizarre situaties nog informatie weet terug te halen. Het kostte mij € 1000, maar gelukkig kwamen de foto's grotendeels terug.
Wat zij mij leerden:
- Een harde schijf is zo kwetsbaar als een eierschil
- Een harde schijf moet iedere 6 jaar vervangen worden
- Iedere harde schijf is UNIEK!
Die laatste zal ik toelichten. Zie de binnenkant van een harde schijf als een platenspeler. Je hebt de plaat en je hebt de speler; die naald die je op een plaat zet wanneer je hem af wilt draaien. Deze combinatie is per merk en per dag uniek, niet iedere speler past op iedere plaat. Kortom; Stellar moest op zoek naar een speler, die op dezelfde dag als de productie van mijn harde schijf uit de fabriek is komen rollen.
Een cloud lijkt dus de meest betrouwbare oplossing. Maar ja, ik sla nog steeds foto's op op mijn harde schijf. Omdat de hoeveelheid foto's steeds meer wordt en een cloud abonnement daarmee steeds duurder. Máár, ik sla ze op TWEE plekken op én ik druk een deel af!
ORDE & ALBUMs
Tijd over? Begin met het eerste levensjaar van jouw kleintje op orde te brengen. Want een babyalbum, dat verdient ieder kind!
Hoe je zo'n album verder aanpakt? Daarover later meer in een nieuw blog!